• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Höstig älgkalops med skogssvamp & pressad potatis

Höstig älgkalops med skogssvamp & pressad potatis

Ingredienser


6 portioner


800 g
älgkött, till exempel av bog eller stek
2
gula lökar
3
morötter
1 bit
palsternacka
5 st
vitlöksklyftor
3 msk
speltmjöl
25 g
smör
2
lagerblad
5
svartpepparkorn, krossade
5
kryddpepparkorn
5
krossade enbär
2 msk
kalv-, ox- eller viltfond
1⁄2 tsk
salt
Salt, peppar
Valfri skogssvamp
Smör
Pressad potatis

Så gör du


  1. Putsa köttet från eventuella hinnor. Skär köttet i jämnstora grytbitar, cirka 3–4 centimeter. Salta och peppra grytbitarna och doppa varje grytbit i speltmjöl. Skaka bort överflödigt mjöl.
  2. Skala lök, morötter och palsternacka. Skiva morötterna och palsternackan och skär löken i klyftor. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
  3. Hetta upp smör i en gryta och lägg ner ett par köttbitar åt gången och bryn dem under omrörning. Ta upp och lägg i nya köttbitar.
  4. Lägg ner lök, morötter, palsternacka, vitlöksklyftor och stekta köttbitar. När alla ingredienser är brynta tillsätts så pass mycket vatten att köttet precis täcks. Tillsätt lagerblad, kalvfond, svartpeppar, hela kryddpepparkorn och krossade enbär.
  5. Sänk värmen och lägg på lock. Låt kalopsen sjuda under lock i 1 1⁄2–2 timmar. Kontrollera om köttet ör mört, om inte låt koka ytterligare. Tillsätt eventuellt mer morotsskivor mot slutet, för att få några morotsbitar med lite tuggmotstånd.
  6. Smaka av med salt och peppar. Servera med smörstekta svampar och pressad potatis.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Svamp
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Höstig älgkalops med skogssvamp & pressad potatis

Detta kan intressera dig

Smartfisk på menyn i Jakobstad

Vill du lära dig att hantera och tillaga goda vardagsmåltider med smartfisk? Vid Jakobstad Arbis erbjuder vi en matlagningskurs där du får upptäcka och tillreda underutnyttjade inhemska fiskarter. ...

Nässelmuffins

Recept

Glutenfri ugnsgröt på havrekorn

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet