• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Hjortgryta med rödvin & kanel

Hjortgryta med rödvin & kanel

Ingredienser


1,2 kg
kött av hjort, bog, ytterlår eller lägg
1–2 msk
smör
1
vitlöksklyfta
2
morötter
2
schalottenlökar eller 1 gul lök
1 l
kantareller
5 dl
rödvin
2 msk
koncentrerad vilt- eller kalvfond (kan uteslutas)
4 dl
vatten
3 msk
soja
3 kanelstänger
½ tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
Maizena

Persiljeyoghurt

2 dl
turkisk yoghurt
2 dl
persilja/persiljekvistar
1 tsk
citronsaft
Salt, socker

Så gör du


  1. Ansa och skär köttet i grytbitar. Skala vitlök och lök, skär i tunna skivor. Skala och tvätta morot och skär i slantar. Ansa kantareller och koka ur dem i torr stekpanna.
  2. Bryn köttet och löken i smör i en gryta. När det har fått ordentligt med färg, tillsätt rödvin, eventuellt fond, lite vatten och soja. Låt koka upp. Tillsätt morot, kantareller och kanelstång. Låt koka sakta i minst en halv timme.
  3. Späd med mera vätska om det kokar ihop för mycket. Smaka av med salt och peppar. Om du vill göra grytan mera simmig, red av med Maizena utrört i lite kallt vatten. Tillsätt under omrörning.
  4. Servera med en klick persiljeyoghurt.

Persiljeyoghurt


  1. Finhacka eller klipp persiljan fint och blanda med yoghurten.
  2. Pressa i citronsaft och bryt med en nypa salt och socker.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Svamp
  • Mattraditioner
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Hjortgryta med rödvin & kanel

Detta kan intressera dig

Förbundsnytt: September 2025

I september dröjer lite av sommarens ljus kvar, men vardagen och kalendern fylls på med program och evenemang. Vi blickar framåt mot en höst med matkultur, bildning och inspiration. Vi hoppas att d...

Marthaförbundet

Nytt inspirationspaket: Finlandssvensk matkultur

Matkulturdagen till ära bjuder vi på ett nytt inspirationspaket för marthaträffar. Samla dina marthavänner och diskutera årets tema!

För föreningar

Kokt gädda med äggsås

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet