Glasmästarsill
Ingredienser
6 | stora salta sillar |
4 mindre | lökar |
1 mindre | morot |
¼ dl | hel kryddpeppar |
1 bit | pepparrot |
5–6 | lagerblad |
6 bitar | ingefärasenap |
1½ msk | |
½ l | utspädd ättika: 1 del ättika + 2 delar vatten och lika mycket socker som ättika. Exempelvis 4 dl vatten, 2 dl ättika, 2 dl socker |
1 dl | socker |
Så gör du
- Vattenlägg sillen över en natt, skär den i filéer och skölj väl. Dela dem i 2–3 cm breda bitar.
- Lägg sillen i en glasburk, varva med tunt skivad lök, morot, pepparrot och kryddor.
- Koka upp ättika och socker. Låt lagen kallna och häll den över sillen.
- Lägg en liten tallrik över så att sillen hålls nere i lagen. Förvara den på kallt ställe i 4–5 dagar innan den serveras.
