• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fisk på spett med chermoula av vilda växter

Fisk på spett med chermoula av vilda växter
Max 45 min

Ingredienser


4 portioner


Fisken

grillspett
ca 600 g
små fiskar, t.ex. strömming eller abborre
olivolja
salt

Chermoula-såsen

1/2 dl
kirskål
1/2 dl
rölleka
1/2 dl
harsyra
1
vitlöksklyfta
1/2
citron, skal och saft
1 tsk
spiskummin
1 tsk
paprika
1/2 tsk
chili flakes
3/4 dl
olivolja
  1. Lägg spetten i blöt minst 30 minuter.
  2. Rensa fisken. Klipp upp magen på strömmingen och ta ut inälvorna. Lämna huvudet kvar. Flå abborre genom att skära ett snitt i nacken så att ryggraden går av. Skär upp ryggen på bägge sidor om ryggraden, och dra av skinnet en aning från huvudändan med hjälp av kniven. Vik sedan fiskens huvud neråt och dra mot fiskens stjärt så att huvudet, inälvorna och skinnet lossnar på en gång. Dra till sist loss fenorna.
  3. Trä fiskarna på spetten. Olja och salta.
  4. Gör chermoulan genom att finhacka örterna och vitlöken, och blanda med kryddor, citronskal och -saft och olja.
  5. Stek fisken i grill eller grillpanna 2-4 minuter per sida, beroende på storlek. Servera med chermoula och exempelvis sallad eller grillad potatis.

Chermoula är en kryddig nordafrikans örtsås, liknande till gremolata eller salsa verde, och serveras traditionellt med fisk.

MARTHA
TIPSAR

I stället för vilda växter kan du bra använda färsk koriander och persilja.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Huvudrätter
  • Ugnsrätt
  • Grillat
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Smartfisk
  • Strömming
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fisk på spett med chermoula av vilda växter

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet