Fisk på spett med chermoula av vilda växter
Max 45 min
Ingredienser
4 portioner
Fisken
grillspett
ca 600 g
små fiskar, t.ex. strömming eller abborre
olivolja
salt
Chermoula-såsen
1/2 dl
kirskål
1/2 dl
rölleka
1/2 dl
harsyra
1
vitlöksklyfta
1/2
citron, skal och saft
1 tsk
spiskummin
1 tsk
paprika
1/2 tsk
chili flakes
3/4 dl
olivolja
- Lägg spetten i blöt minst 30 minuter.
- Rensa fisken. Klipp upp magen på strömmingen och ta ut inälvorna. Lämna huvudet kvar. Flå abborre genom att skära ett snitt i nacken så att ryggraden går av. Skär upp ryggen på bägge sidor om ryggraden, och dra av skinnet en aning från huvudändan med hjälp av kniven. Vik sedan fiskens huvud neråt och dra mot fiskens stjärt så att huvudet, inälvorna och skinnet lossnar på en gång. Dra till sist loss fenorna.
- Trä fiskarna på spetten. Olja och salta.
- Gör chermoulan genom att finhacka örterna och vitlöken, och blanda med kryddor, citronskal och -saft och olja.
- Stek fisken i grill eller grillpanna 2-4 minuter per sida, beroende på storlek. Servera med chermoula och exempelvis sallad eller grillad potatis.
Chermoula är en kryddig nordafrikans örtsås, liknande till gremolata eller salsa verde, och serveras traditionellt med fisk.
