Färgglad pasta med örtsås
Ingredienser
300 g
skruvpasta
400 g
valfria inhemska rotsaker, till exempel morot, kålrot, palsternacka, selleri
1–2 msk
olja
3–4 dl
förvälld svamp, exempelvis trattkantarell
½ dl
finhackade örtkryddor, exempelvis persilja, timjan, körvel
Sås
3 dl
grovt hackad persilja och basilika
1 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
2
vitlöksklyftor
6
valnötskärnor (kan uteslutas)
2 dl
gräddfil
½ dl
riven (svart) emmentalerost
Så gör du
- Skala och tvätta rotsakerna och grov riv dem på rivjärnet eller strimla dem i en matberedare.
- Ansa svampen, förväll skogssvampen och finhacka den sedan.
- Värm oljan och fräs svampen en stund. Fortsätt med att fräsa rotsakerna några minuter.
- Koka pastan i lätt saltat vatten enligt förpackningens anvisning.
- Häll av pastavattnet och blanda ihop svamp, rotsaker samt finhackade örtkryddor tillsammans med pastan. Servera varm pasta med den kalla såsen
Sås
- Lägg alla ingredienser utom osten i en matberedare med knivblad, kör tills det har blandat sig väl.
- Häll i en skål och blanda i fint riven ost.