• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Drottningsylt

Drottningsylt

Ingredienser


Cirka 1 liter sylt


500 g
hallon/1 liter
500 g
blåbär/1 liter
400–500 g
socker/5–6 dl
1 krm
natriumbensoat
1 krm
kaliumsorbat

Så gör du


  1. Undvik i det längsta att skölja bären, om så behövs, doppa dem snabb i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av på hushållspapper.
  2. Rensa bären väl, ta bort skaft och dåliga bär.
  3. Varva bär och socker i en stor kastrull, så att de börjar safta sig, gärna över natten.
  4. Koka upp bärmassan långsamt på svag värme och låt det sakta koka i 10–20 minuter. Skaka grytan, försöka att undvika att röra om eftersom bären då krossas. Ta grytan från värmen och låt den vila några minuter.
  5. Samla ihop skummet och ta bort det med en hålslev. Rör sedan ut konserveringsmedlet i lite av sylten och rör ner det i sylten.
  6. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Sylten skall fyllas ända upp till kanten. Tillslut med varma skruvlock. Lägg etikett på och förvara sylten svalt.

Kategorier

  • Hushåll
  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Höst
  • Maträtt
  • Sylter
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Drottningsylt

Detta kan intressera dig

Laga mat på inhemska fiskkonserver

Den konserverade tonfisken är en vanlig stapelvara i många finska hem men visste du att det går att hitta inhemska motsvarande produkter? Nu testar vi dem. Vi går igenom fördelarna med att välja in...

8 steg till mer energismart matlagning

Vill du minska din energiförbrukning i köket? Med några enkla knep kan du komma igång!

Ekonomi

Nu lanseras det nya matkulturmagasinet 2024!

I årets upplaga av matkulturmagasinet djupdyker Marthaförbundet i ämnet kulturspannmål. Att välja kulturspannmål i matlagning och bakning handlar om att uppleva nya smaker och att värna om en mångs...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet