• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Citronmarmelad

Ingredienser


Cirka 30 bitar


500 g
socker
5 dl
vatten
1 tsk
citronsaft
120 g
maizenamjöl
2 ½ dl
vatten
1 dl
citronsaft
Gul karamellfärg
Florsocker
Maizenamjöl
Olja för formen

Så gör du


  1. Olja en fyrkantig form (cirka 20x20 cm) med rikligt med matolja.
  2. Blanda socker, vatten och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp sockret och rör om hela tiden så att sockret smälter. Pensla kanterna med kallt vatten så att alla sockerkristaller blandas i vattnet (annars kan sockerlagen "sockras").
  3. Sätt i en sockertermometer och koka upp sockerlagen, blanda inte mera. Koka sockerlagen till 109 grader eller "trådstadiet" (droppa lite sockerlag i ett glas med kallt vatten, om du ser en tunn tråd bildas är den färdig).
  4. Koka upp 1 dl vatten. Blanda maizenamjöl och 1 ½ dl kallt vatten i en skål till en krämig massa, häll i det kokande vattnet och rör om, häll maizenasmeten i sockerlagen.
  5. Koka upp och rör om hela tiden tills blandningen får en ljusbeige färg, det tar ungefär 10 minuter. Tillsätt citronsaft och fortsätt att koka tills massan är tjock (nästan som tapetklister). Blanda i den gula karamellfärgen.
  6. Häll blandningen i den oljade formen och sila maizenamjöl över och platta ut marmeladen. Låt marmeladen stelna i cirka 1 ½ timme i kylen.
  7. Vänd marmeladen på ett fat täckt med florsocker och maizenamjöl. Skär rutor med en vass kniv doppad i florsocker. Låt marmeladen stelna över natten och doppa i rikligt med florsocker innan servering.

MARTHA
TIPSAR

Maizenamjöl håller marmeladen torr och förebygger fukt, därför bör man förvara den i mycket maizenamjöl. Om man endast strör florsocker på, blir marmeladbitarna fort klibbiga. Variera smaken och färgen på din marmelad med till exempel apelsin (orange karamellfärg) eller rosenvatten (rosa karamellfärg).

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Dessert
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Rödbetstartar med pepparrotsmajonnäs, picklade senapsfrön och chips

Recept

Undervisningshelhet - Lågprishandel för högstadiet

Billigt och snabbt - men till vilket pris? Finns det erfarenheter av att köpa från asiatiska lågpriskedjor?

Så byggde marthorna en bättre självständighet - ett ägg i taget

Hönsägg och Marthaförbundet har en lång historia. För marthorna blev hönorna en möjlighet att öka jämställdheten för husfruar – men också ett sätt att öka samarbetet.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet