• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Celybakelsen med lingon & tjinuski

Celybakelsen med lingon & tjinuski

Ingredienser


8–10 bakelser


125 g
smör
1 dl
havregryn
3 dl
speltsikt
2 msk
socker
2 msk
iskallt vatten

Tjinuskifyllning

2 dl
grädde
2 dl
ljus sirap
2 dl
socker
100 g
smör

Så gör du


  1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl, socker och vatten. Tryck ut i små pajformar. Låt stå i kylen ungefär 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga och grädda pajskalen cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut från formarna och låt svalna.
  3. Lägg grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka i 10–15 minuter. Testa om smeten är färdig genom att droppa lite i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Ta av kastrullen från plattan, rör ner smör i tärningar och låt tjinuskin svalna.
  4. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt (kan förvaras i kylskåp till servering). Garnera bakelserna med lingon före servering.

MARTHA
TIPSAR

Bakelsen har fått sitt namn efter Cely Mechelin, en av Marthaförbundets grundare.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Celybakelsen med lingon & tjinuski

Detta kan intressera dig

Marthaförbundet byter medlemsregister 2025

Marthaförbundet byter ut det gamla medlemsregistret mot ett nytt 2025. Det här behöver du som ansvarsperson i föreningen veta.

Nyheter

Bondost i ugn

Recept

Lucka 14: Ungmarthas julkalender

Den här granservetten är perfekt för juldukningen. Vem vill inte mötas av en miniatyrgran när man sätter sig till bords?

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet