• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Celybakelsen med lingon & tjinuski

Celybakelsen med lingon & tjinuski

Ingredienser


8–10 bakelser


125 g
smör
1 dl
havregryn
3 dl
speltsikt
2 msk
socker
2 msk
iskallt vatten

Tjinuskifyllning

2 dl
grädde
2 dl
ljus sirap
2 dl
socker
100 g
smör

Så gör du


  1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl, socker och vatten. Tryck ut i små pajformar. Låt stå i kylen ungefär 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga och grädda pajskalen cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut från formarna och låt svalna.
  3. Lägg grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka i 10–15 minuter. Testa om smeten är färdig genom att droppa lite i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Ta av kastrullen från plattan, rör ner smör i tärningar och låt tjinuskin svalna.
  4. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt (kan förvaras i kylskåp till servering). Garnera bakelserna med lingon före servering.

MARTHA
TIPSAR

Bakelsen har fått sitt namn efter Cely Mechelin, en av Marthaförbundets grundare.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Celybakelsen med lingon & tjinuski

Detta kan intressera dig

Hjälp våra pollinerare att hålla naturen levande

Genom att skapa livsmiljöer som är attraktiva för pollinerare och välja växtarter som lockar dem, kan vi främja pollinerarnas närvaro i stadsmiljön.

Ekologi

Marthas julbord - här hittar du alla klassiska julrecept!

Duka upp till jul med Martha! Här hittar du alla klassiska recept som hör julen till – från julig frukost till julens svinnmat. Låt tradition och nytänk mötas på ditt julbord med receptbankens bäst...

Hushåll

Piroger med morots- eller speltgrötsfyllning

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet