• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Celybakelsen med lingon & tjinuski

Celybakelsen med lingon & tjinuski

Ingredienser


8–10 bakelser


125 g
smör
1 dl
havregryn
3 dl
speltsikt
2 msk
socker
2 msk
iskallt vatten

Tjinuskifyllning

2 dl
grädde
2 dl
ljus sirap
2 dl
socker
100 g
smör

Så gör du


  1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl, socker och vatten. Tryck ut i små pajformar. Låt stå i kylen ungefär 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga och grädda pajskalen cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut från formarna och låt svalna.
  3. Lägg grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka i 10–15 minuter. Testa om smeten är färdig genom att droppa lite i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Ta av kastrullen från plattan, rör ner smör i tärningar och låt tjinuskin svalna.
  4. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt (kan förvaras i kylskåp till servering). Garnera bakelserna med lingon före servering.

MARTHA
TIPSAR

Bakelsen har fått sitt namn efter Cely Mechelin, en av Marthaförbundets grundare.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Celybakelsen med lingon & tjinuski

Detta kan intressera dig

Allt börjar med “Jag kan”

Marthaförbundet och Marttaliitto uppmanar alla att vara en förebild. Läs Sirpa Pietikäinens, Mia Hafréns, Marianne Heikkiläs och Camilla Komonens gemensamma opinionstext.

Nyheter

Våra bästa recept på lussebullar!

Baka julens godaste lussebullar! Marthaförbundets receptbank bjuder på recept som förenar tradition, smak och nytänk. Här kommer våra fyra bästa recept.

Hushåll

Kvinnan & kapitalet - placeringskväll för nybörjare

Marthaförbundets ekonomirådgivare Maria Österåker är känd för att förklara ekonomi så att alla förstår. Den här gången tar hon sig an grunderna i att spara och placera - helt enkelt hur du kan göda...

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet