• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Bärpaj på långpanna

Bärpaj på långpanna

Ingredienser


Cirka 20–24 bitar


Botten

8 dl
speltsikt (eller 4 dl vetemjöl och 3 dl speltfullkorn)
1 dl
farinsocker
2 dl
socker
2 tsk
bakpulver
2 tsk
soda
2 tsk
kardemumma
250 g
smör
2 dl
yoghurt eller surmjölk
1
ägg

Fyllning

1 l
bär eller äpple i tärningar
3 dl
yoghurt eller gräddfil
1–2 dl
socker, beroende på bär och frukt
2
ägg
2 tsk
vaniljsocker

Så gör du:


  1. Gör smuldeg: Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt smöret i mjölblandningen, rör om till en smuldeg. Ta 3 dl av smuldegen åt sidan för att toppa pajen med.
  2. Blanda ner uppvispat ägg, surmjölk och yoghurt i resten av smuldegen. Blanda snabbt ihop till en slät smet.
  3. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Strö ut bären jämnt över smeten.
  4. Blanda yoghurt eller gräddfil med socker, ägg och vaniljsocker. Bred ut över bären. Strö sedan över resten av smuldegen.
  5. Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter på ugnens mittersta fals.
  6. Pajen är som godast något avsvalnad med en klick tjock yoghurt eller vaniljglass.

MARTHA
TIPSAR

Variera enligt säsong: Bären kan bytas ut till rabarber på våren och lingon på hösten. Du kan också mixa olika bär i fyllningen.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Kakor
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Kulturspannmål
  • Mjölkprodukter
  • Bär
  • Frukt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Bärpaj på långpanna

Detta kan intressera dig

De mest hållbara julklapparna kräver en stunds eftertanke

Julen närmar sig och med den funderingar på årets julklappar. Vem ska få julklappar, vad, hur många, vad får de kosta, och vem i familjen ansvarar för att införskaffa dem? Som på så många andra om...

Ekonomi

Emmerotto med kantareller

Recept

Fira matkulturdagen med oss på Malmgård!

Anmälan till en av årets största marthafester har öppnat. På huvudfesten 9.10 presenterar vi det nylanserade matkulturmagasinet, vi delar ut årets matkulturpris och vi njuter av en fantastisk midda...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet