• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Bärpaj i långpanna

Bärpaj i långpanna

Ingredienser


Cirka 20–24 bitar


Botten

8 dl
speltsikt (eller 4 dl vetemjöl och 3 dl speltfullkorn)
1 dl
farinsocker
2 dl
socker
2 tsk
bakpulver
2 tsk
soda
2 tsk
kardemumma
250 g
smör
2 dl
yoghurt eller surmjölk
1
ägg

Fyllning

1 l
bär eller äpple i tärningar
3 dl
yoghurt eller gräddfil
1–2 dl
socker, beroende på bär och frukt
2
ägg
2 tsk
vaniljsocker

Så gör du:


  1. Gör smuldeg: Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt smöret i mjölblandningen, rör om till en smuldeg. Ta 3 dl av smuldegen åt sidan för att toppa pajen med.
  2. Blanda ner uppvispat ägg, surmjölk och yoghurt i resten av smuldegen. Blanda snabbt ihop till en slät smet.
  3. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Strö ut bären jämnt över smeten.
  4. Blanda yoghurt eller gräddfil med socker, ägg och vaniljsocker. Bred ut över bären. Strö sedan över resten av smuldegen.
  5. Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter på ugnens mittersta fals.
  6. Pajen är som godast något avsvalnad med en klick tjock yoghurt eller vaniljglass.

MARTHA
TIPSAR

Variera enligt säsong: Bären kan bytas ut till rabarber på våren och lingon på hösten. Du kan också mixa olika bär i fyllningen.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Kakor
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Kulturspannmål
  • Mjölkprodukter
  • Bär
  • Frukt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Bärpaj i långpanna

Detta kan intressera dig

Uttalande: Frivilligarbete och trygghet för alla

Finlands svenska Marthaförbund godkände på sitt årsmöte i Mariehamn lördagen den 17 maj 2025 ett uttalande om betydelsen av frivilligarbete och trygghet för alla. Förbundet vill lyfta fram frivilli...

Marthaförbundet

Svåra ord i receptet? Här är vår ordlista!

Att läsa recept kan ibland väcka osäkerhet: "Vad betyder det här nu igen?" Här är några vanliga matlagningsbegrepp som gör det lättare att följa recepten.

Hushåll

Grynsallad med ärter, rökt mört & picklade rädisor

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet