• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Bagels

Bagels

Ingredienser


2 ½ dl
vatten
25 g
färsk jäst
1 tsk
salt
2 msk
socker
Cirka 6 dl
vetemjöl
½ dl
olja
1 ½ l
vatten
2 tsk
salt
Ägg till pensling
Sesamfrön

Så gör du


  1. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå över det fingerljumma vattnet. Tillsätt salt, socker och en del av mjölet. Rör om med en trägaffel. Knåda in resten av mjölet och fettet i slutskedet. Låt jäsa under bakduk på ett dragfritt och varmt ställe.
  2. Ta upp degen på bakbordet och älta degen. Skär den i 18 bitar. Baka ut degen i 20 cm långa degsnören. Gör degsnören till kringlor genom att fästa ändorna mot varandra, rulla mellan fingrarna.
  3. Koka upp det saltade vattnet i en vid kastrull. Koka två åt gången i cirka 10 sekunder. Lyft dem försiktigt ur vattnet på en bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt. Använd en hålslev.
  4. Låt sedan jäsa ytterligare 15 minuter oövertäckta. Pensla med ägg och strö över av sesamfrön. Det går också bra att grädda dem helt naturella.
  5. Grädda dem i 225 grader på ugnens övre fals, cirka 15–20 minuter. Låt bagelsen svalna och halvera dem sedan och fyll med önskad fyllning.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Bagels

Detta kan intressera dig

D2 A3993web

Föreningen Mathantverk i Finland rf får årets matkulturpris 2025

Mathantverkarna i Finland hyllas för sitt passionerade arbete med att bevara och utveckla landets matkulturarv.

Hushåll
Camilla Komonen web

Investera mer i civilsamhället

Civilsamhället gör Finland säkrare, tryggare och stärker demokratin. Drastiska nedskärningar i statsbidrag till organisationer har redan genomförts och inför år 2026 planeras ytterligare omfattande...

Marthaförbundet
Runebergstarta i langpanna

Runebergstårtan kan se ut på olika sätt - Marthaförbundets bästa recept

Fira Runebergsdagen med oss! Marthaförbundet har samlat alla sina recept på klassiska och nyskapande Runebergstårtor – från saftiga original till nytänkande varianter. Hitta din favorit och njut!

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet