Bagels
Ingredienser
2 ½ dl
 vatten
                    25 g
 färsk jäst
                    1 tsk
 salt
                    2 msk
 socker
                    Cirka 6 dl
 vetemjöl
                    ½ dl
 olja
                    1 ½ l
 vatten
                    2 tsk
 salt
                    Ägg till pensling
                    Sesamfrön
                    Så gör du
- Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå över det fingerljumma vattnet. Tillsätt salt, socker och en del av mjölet. Rör om med en trägaffel. Knåda in resten av mjölet och fettet i slutskedet. Låt jäsa under bakduk på ett dragfritt och varmt ställe.
- Ta upp degen på bakbordet och älta degen. Skär den i 18 bitar. Baka ut degen i 20 cm långa degsnören. Gör degsnören till kringlor genom att fästa ändorna mot varandra, rulla mellan fingrarna.
- Koka upp det saltade vattnet i en vid kastrull. Koka två åt gången i cirka 10 sekunder. Lyft dem försiktigt ur vattnet på en bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt. Använd en hålslev.
- Låt sedan jäsa ytterligare 15 minuter oövertäckta. Pensla med ägg och strö över av sesamfrön. Det går också bra att grädda dem helt naturella.
- Grädda dem i 225 grader på ugnens övre fals, cirka 15–20 minuter. Låt bagelsen svalna och halvera dem sedan och fyll med önskad fyllning.
 
               
       
      