• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Äppelmunkar

Äppelmunkar

Ingredienser


20 st


2 ½ dl
mjölk
25 g
jäst
1
ägg
¼ tsk
vaniljpulver
½ dl
socker
¾ tsk
salt
Cirka 7 dl
vetemjöl
50 g
smör
Cirka 1 dl
äppelmos
Cirka 1–1 ½ l
olja till fritering
Socker till garnering

Så gör du


  1. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt ägg, vaniljpulver, salt och socker. Rör ner mjölet lite i taget tills du får en smidig deg.
  2. Knåda in smöret och knåda degen några minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en tunn degplatta. Tillsätt mera mjöl under degen om det behövs.
  4. Stansa ut rundlar med hjälp av ett dricksglas och sätt cirka 1 tsk äppelmos på hälften av rundlarna. Placera rundlar utan äppelmos ovanpå och knip ihop kanterna. Kavla ut degresterna och gör samma procedur tills degen tar slut.
  5. Låt munkarna jäsa cirka 30 minuter på mjölat bakbord under bakduk.
  6. Ta fram en hålslev, dropptallrik, ett galler/fat med hushållspapper, en vid gryta eller kastrull med lock. Värm olja i en gryta till cirka 170–180 grader. Fritera munkarna cirka 1 minut per sida tills de får gyllenbrun färg och låt droppa av på hushållspapper. Försök att hålla en jämn temperatur i grytan så att oljan inte blir för varm eller för kall. Vänd munkarna i socker medan de ännu är varma.

Fritering och säkerhet

Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.

Reglera oljans värme

Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.

MARTHA
TIPSAR

Sätt en liten bit potatis i grytan. När den stigit till ytan vet du att oljan är tillräckligt varm.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Frukt
  • Mattraditioner
  • Valborg
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Äppelmunkar

Detta kan intressera dig

Frangipane-toast

Recept

Lucka 1: Ungmarthas julkalender

Välkommen att följa Ungmarthas julkalender 2024. Starta dagen med en fräsch och syrlig smakupplevelse! Här är ett enkelt och nyttigt recept på lingonkvarg – perfekt för frukost, mellanmål eller som...

UngMartha

Pizza med fänkål och lök

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet