Äppelkaka
Ingredienser
200 g
smör eller margarin
2 ½ dl
socker
3
ägg
2 dl
vetemjöl
2 dl
speltmjöl
1 tsk
bakpulver
½
citron, saften
4–5
inhemska äpplen
1–2 msk
socker
2 tsk
kanel
Så gör du
- Smörj och bröa en rund kakform som rymmer 1 ¾ liter.
- Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning. Smeten kan bli grynig men den blir slät när mjölet rörs i.
- Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten och rör den jämn. Tillsätt citronsaften.
- Häll smeten i formen. Tryck ner 3–4 äpplen, skurna i klyftor. Strö över socker och kanel.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme cirka 45 minuter. Servera kakan med vaniljglass, sås eller yoghurt. Passar som dessert men också till kaffetåren.
![Äppelkaka](/uploads/Recept/_1200x800_crop_center-center_82_line/1D2A6504.jpg 1200w, /uploads/Recept/_992x661_crop_center-center_82_line/1D2A6504.jpg 992w, /uploads/Recept/_1984x1323_crop_center-center_61_line/1D2A6504.jpg 1984w, /uploads/Recept/_768x512_crop_center-center_60_line/1D2A6504.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x1024_crop_center-center_45_line/1D2A6504.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x384_crop_center-center_60_line/1D2A6504.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x768_crop_center-center_45_line/1D2A6504.jpg 1152w)