• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Apelsin- & rosmarinkaka

Apelsin- & rosmarinkaka

Ingredienser


150 g
smör
4
ägg
2 ½ dl
strösocker
2 msk
torkad rosmarin
3 ½ dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
Rivet skal av en apelsin
½ dl
pressad apelsinsaft

Glasyr

150 g
färskost
1 dl
pudersocker
50 g
smör eller margarin
1
apelsin
½ tsk
vaniljsocker (kan uteslutas)

Så gör du


  1. Du behöver en avlång kakform eller rund kransform, till en långpanna behövs dubbel sats smet.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och strö skorpsmulor i en 2 liters kakform, rund eller avlång.
  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Stöt rosmarin i en mortel och blanda sedan med vetemjöl och bakpulver.
  5. Borsta apelsinen i varmt vatten innan du river skalet. Rör ner det i äggsmeten.
  6. Tillsätt det avsvalnade smöret och apelsinsaften i äggsmeten. Rör försiktigt ner torra ingredienserna i äggsmeten tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen.
  7. Grädda på nedersta falsen i cirka 1 timme. Känn med sticka om kakan är klar.
  8. Låt den färdiga kakan svalna några minuter i formen, lossa den sedan och stjälp upp den på galler.

Glasyr


  1. Rör ihop färskost, pudersocker och rumsvarmt smör. Smaksätt med apelsinsaft och rivet skal och eventuellt vaniljsocker.
  2. Bred ut glasyren över kakan och dekorera med färsk rosmarin och apelsinskivor.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Dessert
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Frukt
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Apelsin- & rosmarinkaka

Detta kan intressera dig

Sök sommarjobb hos Ungmartha

Ansökan till sommarjobben som lägerledare är öppen! Är du intresserad av en sommar fylld av glädje, gemenskap och äventyr? Ungmartha söker nu engagerade lägerledare till våra sommarläger för barn.

UngMartha

Glutenfri jullimpa

Recept

Kanelbullar med emmer och lantvete

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet