Ungmarthas julkalender: Lucka 5

Ungmarthas julkalender: Lucka 5

Dagens lucka handlar om att sprida värme – inte bara i ugnen, utan också runt bordet. Bjud någon du tycker om på en härlig emmentalerpaj: en gyllene, smakrik middag som är lika enkel att göra som den är trevlig att dela. Perfekt för en mysig kväll tillsammans i vintermörkret.

Paj med emmentalerost

Pajdeg:
1 dl fullkornsmjöl
2 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
1 ägg

Ostfyllning:
4 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
300 g riven emmentalost (t.ex. puna- eller sinileima)
2 krm salt
1 krm svartpeppar

1. Börja med pajdegen: Blanda mjöl och smör. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. 
2. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 cm i diameter). Låt pajdegen vila i kylen i minst 30 minuter (eller över natten).
3. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga den kalla pajdegen och förgrädda den i ca. 15 minuter. Under tiden pajskalet förgräddas blandar du ihop fyllningen: ägg, grädde, mjölk, riven ost, salt och peppar.
4. När pajdegen är färdigt förgräddad, sänk ugnsvärmen till 175 grader. Häll i fyllningen och grädda i 45–50 minuter, tills fyllningen stelnat och pajen har fått en gyllenbrun yta. 
5. Servera pajen ljummen tillsammans med t.ex. picklade grönsaker eller en klick crème fraiche och rom från smartfisk eller tomater och örter.

Se alla artiklar