Ungmarthas julkalender: Lucka 24
God jul önskar vi er alla! Vi firar julen med ett recept på en mjuk och saftig pepparkaka, toppad med krämig frosting. Den passar perfekt till julfikat och sprider härlig doft och värme i köket.
Ingredienser – kaka:
-
100 g smör
-
1,5 dl gräddfil
-
2 ägg
-
2 dl strösocker
-
3 dl vetemjöl
-
1 tsk matsoda
-
1,5 tsk malen ingefära
-
1,5 tsk malen kryddnejlika
-
2 tsk malen kanel
Ingredienser – frosting:
-
60 g smör
-
5 dl florsocker
-
1 tsk vaniljsocker
-
1 msk citronsaft
-
100 g färskost
Så här gör du kakan:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smält smöret och blanda med gräddfilen. Låt svalna något.
-
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
-
Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
-
Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, matsoda, kryddor) och rör ner dem i smeten.
-
Häll smeten i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
-
Låt kakan svalna helt innan frostingen läggs på.
Så här gör du frostingen:
-
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
-
Vispa i färskosten tills frostingen är slät.
-
Bred ut frostingen över kakan och toppa gärna med bär eller annan dekoration.