Ungmarthas julkalender: Lucka 11
När dagarna känns som mörkast kan en klick solgul lemon curd göra gott. Denna lena, friskt syrliga citronkräm är lika god på nygräddade scones som i bakverk, tårtor eller som en lyxig topping på glass och yoghurt. Dessutom passar den bra att hälla i en fin glasburk och ge bort som en hemlagad, hjärtlig julgåva.
Lemon curd
Ingredienser
- 3 ekologiska citroner (saft + finrivet skal)
- 2 ägg
- 1 äggula
- 1,5 dl socker
50 g smör
Gör så här:
- Tvätta citronerna noggrant. Riv skalet fint och pressa ur saften.
- Vispa ihop ägg, äggula och socker i en kastrull (värm ej ännu).
- Tillsätt citronsaft och citronskal.
- Värm blandningen på svag värme under konstant omrörning. Låt krämen tjockna långsamt men låt ej koka för då kan den skära sig.
- Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret i bitar tills allt är slätt.
- Häll upp curden i en ren burk. Låt svalna och förvara i kyl. Håller ca 1–2 veckor.