Ungmarthas julkalender: Lucka 11

Ungmarthas julkalender: Lucka 11

När dagarna känns som mörkast kan en klick solgul lemon curd göra gott. Denna lena, friskt syrliga citronkräm är lika god på nygräddade scones som i bakverk, tårtor eller som en lyxig topping på glass och yoghurt. Dessutom passar den bra att hälla i en fin glasburk och ge bort som en hemlagad, hjärtlig julgåva.

Lemon curd

Ingredienser

  • 3 ekologiska citroner (saft + finrivet skal)
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 1,5 dl socker

50 g smör

Gör så här:

  1. Tvätta citronerna noggrant. Riv skalet fint och pressa ur saften.
  2. Vispa ihop ägg, äggula och socker i en kastrull (värm ej ännu).
  3. Tillsätt citronsaft och citronskal.
  4. Värm blandningen på svag värme under konstant omrörning. Låt  krämen tjockna långsamt men låt ej koka för då kan den skära sig.
  5. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret i bitar tills allt är slätt.
  6. Häll upp curden i en ren burk. Låt svalna och förvara i kyl. Håller ca 1–2 veckor.


Se alla artiklar