Ungmarthas julkalender: Lucka 1
Välkommen till dagens lucka i julkalendern – vi bjuder på ett festligt och lite oväntat julbak! Salta jultårtor med pesto och mozzarella är små, frasiga stjärnor som sprider både doft och glädje i decembermörkret.
Salta jultårtor
Ingredienser, till 12 stycken
1 paket köpt smördeg eller
Kvargsmördeg:
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g naturell kvarg
1 ägg till pensling
Fyllning:
Röd eller grön pesto
Mozzarella
Gör så här:
- Om du använder färdig smördeg, separera smördegsplattorna från varanda och låt tina. Hoppa till punkt 7.
- Om du gör kvargsmördeg själv: Börja med att smälta smöret i en kastrull på spisen. Rör ihop smöret med vetemjölet och bakpulver i en skål.
- Tillsätt den naturella kvargen och rör om tills degen är jämn.
- Låt degen vila kallt i kylskåp i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta ut degen från kylskåpet. Kavla ut degen på ett mjölat underlag till en tunn platta.
- Skär ut 12 stycken kvadrater av degen med en degsporre eller matkniv. Snitta hörnen.
- Vik in vartannat hörn mot mitten, så du får en stjärna.
- Pensla julstjärnorna med ägg.
- Klicka på en tesked pesto och en bit mozzarella, grädda i ugnen i 10 minuter.
- Låt svalna, dekorera och servera med exempelvis glögg.