Ungmarthas julkalender: Lucka 1

Ungmarthas julkalender: Lucka 1

Välkommen till dagens lucka i julkalendern – vi bjuder på ett festligt och lite oväntat julbak! Salta jultårtor med pesto och mozzarella är små, frasiga stjärnor som sprider både doft och glädje i decembermörkret.

Salta jultårtor

Ingredienser, till 12 stycken

1 paket köpt smördeg eller

Kvargsmördeg:

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g naturell kvarg

1 ägg till pensling

Fyllning:

Röd eller grön pesto
Mozzarella

Gör så här:

  1. Om du använder färdig smördeg, separera smördegsplattorna från varanda och låt tina. Hoppa till punkt 7.
  2. Om du gör kvargsmördeg själv: Börja med att smälta smöret i en kastrull på spisen. Rör ihop smöret med vetemjölet och bakpulver i en skål.
  3. Tillsätt den naturella kvargen och rör om tills degen är jämn.
  4. Låt degen vila kallt i kylskåp i minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Ta ut degen från kylskåpet. Kavla ut degen på ett mjölat underlag till en tunn platta.
  7. Skär ut 12 stycken kvadrater av degen med en degsporre eller matkniv. Snitta hörnen.
  8. Vik in vartannat hörn mot mitten, så du får en stjärna.
  9. Pensla julstjärnorna med ägg.
  10. Klicka på en tesked pesto och en bit mozzarella, grädda i ugnen i 10 minuter.
  11. Låt svalna, dekorera och servera med exempelvis glögg.
Se alla artiklar