Burkfisk på menyn

Har du inte tillgång till färsk fisk, varför inte äta konserverad fisk? Det är faktiskt inte alls så dumt.
Att utforska och avnjuta fiskkonserver kan vara en överraskande resa bortom det som du förväntar dig. Vi lät en oberoende testpanel med Marthaförbundets rådgivare Elisabeth ”Lissu” Eriksson och Toni Rautakoski samt matkonnässören Yrsa Lindqvist provsmaka fem olika sorters smartfisk på burk. Deras bedömning och vad de kom fram till får du ta del av här.

Järkisärki
Pris: 5,95 euro (30,51 euro/kilo)
Vikt: 275/195 gram
Betyg: 4 – 4 – 5 (13/15)
Som första fiskprodukt presenterades Järkisärki. Yrsa lockades av tomatdoften och beskheten i smaken, medan Toni noterade den relativt fasta konsistensen och mustiga eftersmaken. Lissu uppskattade den trevliga konsistensen och betyget landade på 13 poäng av totalt 15 poäng för denna fräscha och högkvalitativa smartfisk.
Luonnonkala
Pris: 3,59 euro (29,92 euro/kilo)
Vikt: 160/120 gram
Betyg: 5 – 4 – 4 (13/15)
Följande produkt var Luonnonkala. Yrsa uppskattade den fräscha smaken och den tilltalande konsistensen. Toni noterade den neutrala tonfiskliknande smaken och gryniga konsistensen. Lissu tyckte att smaken var fräsch och tonfiskliknande samt att konsistensen var fast. Totalbetyget blev 13 poäng för denna neutrala och krämiga smartfisk.
Savusärki
Pris: 5,45 euro (36,33 euro/kilo)
Vikt: 210/150 gram
Betyg: 2 – 3 – 2 (7/15)
Savusärki utmärkte sig för sin rökta smak och fick åsikterna att gå isär. Yrsa tyckte att fisken var för salt med en besk eftersmak och fasta bitar. Toni lade märke till den rökta smaken och söta eftersmaken, medan Lissu ansåg att konsistensen var smulig. Den totala poängställningen slutade på 7 poäng för denna salta och rökta smartfisk.
Leppäsavukala
Pris: 3,25 euro (28,26 euro/kilo)
Vikt: 150/115 gram
Betyg: 4 – 3 – 3 (10/15)
Leppäsavukala hade en mild smak som Yrsa gillade. Toni noterade den lättrökta och oljiga doften och smaken samt den smuliga konsistensen. Lissu fann smaken något intetsägande och påpekade att fisken hade den mest smuliga konsistensen jämfört med de övriga. Detta resulterade i 10 poäng för denna milda och oljiga smartfisk.
Kuusamon kala – mört i olja
Pris: 8,25 euro (34,38 euro/kilo)
Vikt: 270/240 gram
Betyg: 3 – 2 – 2 (7/15)
Avslutningsvis provsmakade vi Kuusamon Kala – mört i olja. Yrsa och Toni kände strömmingsvibbar i smak och doft, medan Lissu kände av en skarp smaksättning och hårda ben. Poängen för denna fisksort blev 7 poäng för dess särpräglade och skarpa smaker.
Efter en utförlig provsmakning och utvärdering av ovannämnda smartfiskar står det klart att Luonnonkala och Järkisärki stod ut som favoriterna hos testpanelen med höga poäng för sin kvalitet, fräschhet och mångfald av smaker. Testa även du att äta konserverad fisk, kanske blir smartfisken en ny storfavorit på menyn?
