Snart startar sommarturnén "Sortera havet rent"

Snart startar sommarturnén "Sortera havet rent"

Genom att sortera hemmets avfall kan vi påverka Östersjöns tillstånd. Under sommarturnén "Sortera havet rent" får hushållen råd om avfallssortering för att minska nedskräpningen av våra vattendrag.

Finlands Förpackningsåtervinnig RINKI Ab, Finlands svenska Marthaförbund och Håll Skärgården Ren rf organiserar en gemensam rådgivningsturné längs kusten under sommaren. Med gemensamma krafter vill organisationerna nå ut till invånare, stugägare, båtfarare och turister.

 Största delen av finländarna bor på Östersjöns avrinningsområde och vi har alla har ett ansvar för dess välmående. Valen vi gör i vardagen har en stor betydelse för havets tillstånd. Ett av de största hoten mot Östersjön är klimatförändringen och genom att sortera sitt avfall kan vi minska vårt eget koldioxidavtryck.   

– Att sortera och återvinna är en del av konsumtionscykeln. När vi återvinner förpackningar får vi bra material för nya produkter och förpackningar. Det sparar på naturresurser eftersom det minskar behovet av nyproducerat material, säger Rinkis kommunikationschef Heli Satuli.

 Turnén uppmärksammar även nedskräpning av vattendrag och tipsar om hur vi genom enkla val i vardagen kan förebygga nedskräpning.  

  Nedskräpningen av hav och vattendrag är ett globalt problem som även berör Finland. Största delen av allt skräp i vattendragen består av plaster. Skräpet på stranden kan ha färdats en lång väg. Det transporteras ofta med hjälp av vind, regn och flödande vatten, berättar Julia Jännäri som ansvarar för HSR rf:s program Snygg Beach.  

– Särskilt på stränder i närheten av städer kommer skräpet ofta från snabbmat och tyder på en engångsanvändningskultur,  

–  Redan när vi gör köpbeslut i butiken kan vi undvika att skräp och giftiga kemikalier hamnar i vattnet, säger Roosa Mikkola som jobbar på Marthaförbundets projekt Östersjön 2.0.   

Under evenemangen delas det ut sopsorteringskassar och arrangörerna berättar om vilken typ av skräp som hittas på stränderna. Lokala avfallsbolag deltar också i evenemangen.  

Här finns vi under sommaren

  • Ekenäs: Rinki-Ekopunkt vid K-Supermarket Popsi 2.7
  • Pargas: Skärgårdens miljömässa i augusti 
  • Nagu: Färjestranden 28.8
  • Karleby: Veneziaden 28.8
  • Kotka: Fiskmarknaden 16-17.10

Evenemangen ordnas om  coronarestriktionerna tillåter.   Håll Skärgården ren rf 

Nora Forsman 
040 455 7252 
nora.forsman@pssry.fi 

Finland svenska Marthaförbund rf 

Roosa Mikkola 
044 740 3144 
roosa.mikkola@martha.fi  

Finlands Förpackningsåtervinning RINKI Ab 

Heli Satuli
044 320 36 22
heli.satuli@rinkiin.fi 

Se alla artiklar