• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Viltgryta

Ingredienser


4 portioner


Marinad till vilt

2 dl
rödvin eller vinäger
1 msk
krossade enbär
1
finskuren lök
1 krossad
vitlöksklyfta
1
lagerblad
Hela vit- eller svartpepparkorn

Ingredienser till grytan

500 g
grytbitar av älgalt
Peppar, rosmarin
1 dl
köttbuljong
2 dl
vispgrädde
½–1 dl
silad marinad
5
enbär
1–2 msk
svartvinbärsgelé
6–8 små
lökar
3 dl
stekta kantareller

Så gör du


  1. Blanda marinaden och låt köttet stå i marinaden cirka 1 dygn.
  2. Torka köttet och bryn det lite i taget i stekpanna. Salta och peppra. Lägg köttet i en gryta, häll på köttbuljong och grädde. Lägg i enbären, en nypa rosmarin och gelé. Smaka av med den silade marinaden.
  3. Låt grytan småputtra under lock cirka 15 minuter. Lägg i löken och låt puttra vidare cirka 30 minuter eller tills köttet är mjukt. Lägg i kantarellerna alldeles i slutet. Servera med potatismos och rotsakspytt.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Gryta
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Ungmarthas julkalender: Lucka 3

I dagens lucka gömmer sig en varm och hjärtlig idé: komplimanger på burk. En liten gåva fylld med omtanke, där varje lapp blir en påminnelse om hur mycket någon betyder. Enkel att göra – stor att ge.

UngMartha

Kallelse: Ungmarthas höstmöte 12.11.2025

Varmt välkomna att delta i föreningen Ungmarthas höstmöte den 12.11.2025 kl. 18 per Teams. Länken till mötet skickas till dem som anmält sitt intresse att delta till verksamhetsledaren per e-post u...

UngMartha

Burkfisk på menyn

Har du inte tillgång till färsk fisk, varför inte äta konserverad fisk? Det är faktiskt inte alls så dumt.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet