• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Stor plåtpaj med mangold och purjo

Stor plåtpaj med mangold och purjo
Över 60 min

Ingredienser


Botten

4 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
2 msk
socker
1 tsk
torrjäst
3/4 dl
mjölk
3 st
ägg
125 g
smör, rumsvarmt

Fyllning

Cirka 150 g
mangold
1/2 st
purjolök
1 st
gul lök
1 st
vitlöksklyfta
Rybsolja
1 tsk
salt
Svartpeppar
3 dl
riven ost, lagrad

Gör så här


  1. Blanda alla ingredienser till pajbottnen förutom smöret. Knåda 5–10 minuter tills degen är slät och elastisk. Arbeta till sist in det rumsvarma smöret. Täck degen och ställ i kylskåp minst en timme eller helst över natten så att degen blir fast.
  2. Skölj och strimla purjolök och mangold. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Hetta upp rybsolja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de börjar få färg. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tryck ut luften och kavla ut degen på en ugnsplåt. Fördela grönsaksfyllningen över bottnen och strö över riven ost.
  5. Grädda pajen i cirka 15–20 minuter i 225 grader.

Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.

MARTHA
TIPSAR

Servera pajen till huvudrätt med en sallad eller som mellanmål på utfärden eller tilltugg på buffén. Ersätt en del av vetemjölet med ett grövre mjöl för mer fibrer. Purjolöken kan ersättas med två gula lökar.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Middag
  • Buffé
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Salta bakverk
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Spannmål
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Stor plåtpaj med mangold och purjo

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet