• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Pita med grillad morot och ärthummus

Pita med grillad morot och ärthummus
Över 60 min

Ingredienser


4 portioner


Pitabröd

150 g
vetemjöl
150 g
turkisk yoghurt
1 tsk
torrjäst
1/2 tsk
salt

Ärthummus

200 g
ärter
1 dl
kokta kikärter
3 msk
olivolja
1/2–1
riven vitlöksklyfta
1 1/2 msk
tahini
1 msk
citronsaft
salt och peppar

Grillade misomorötter

600 g
små morötter
3 tsk
misopasta
3 tsk
lönnsirap eller honung
1/2 tsk
malen ingefära
1/2 tsk
chilipulver
1/2 tsk
salt

Topping

Rucola
Mynta
Hasselnötter
Vinbär

Pitabröd


  1. Rör ihop alla ingredienser och knåda 5–10 minuter tills degen är slät och elastisk. Täck och låt jäsa cirka 30 minuter.
  2. Dela degen i fyra lika stora bitar och kavla ut till runda kakor, cirka 10–15 cm i diameter.
  3. Grädda bröden på en stekhet gjutjärnspanna i grillen, eller i ugnen på 250 grader 3–4 minuter per sida.

Ärthummus


  1. Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare till en slät massa.

Grillade misomorötter


  1. Grilla morötter på indirekt värme 10–15 minuter, tills de fått lätt med färg och mjuknat en aning.
  2. Rör ihop övriga ingredienser till en tjock sås, och pensla över morötterna.
  3. Flytta morötterna på direkt värme, och pensla flera gånger med glaseringen tills de fått en djupt brun färg och mjuknat.

Så gör du


  1. Lägg några matskedar ärthummus på pitabrödet. Lägg på rucola och mynta tillsammans med några grillade morötter. Toppa med några skedar yoghurt, rostade hasselnötter och (picklade) vinbär.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Mattraditioner
  • Midsommar
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Pita med grillad morot och ärthummus

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet