06.04.2020

Marthaförbundet erbjuder distansföreläsningar för föreningar och kretsar

Marthaförbundet erbjuder distansföreläsningar för föreningar och kretsar

Marthaföreningar och -kretsar kan under våren 2020 boka distansföreläsningar i privatekonomi, kaoshantering, kreativ matlagning och ett plastsmart hem. Föreningen eller kretsen bokar en gemensam tid då alla deltagare hemma hos sig kopplar upp sig via dator eller telefon för att lyssna på en föreläsning och diskutera temat med föreläsaren. Upplägget är det samma som då rådgivaren besöker kretsen på ett fysiskt möte, med skillnaden att kontakten nu sker digitalt till följd av undantagsförhållandena.

Privatekonomi

Marthaförbundets ekonomirådgivare erbjuder följande kurser för föreningar och kretsar: 

 • Ta kontroll över din ekonomi
  Under föreläsningen går kursledaren stegvis igenom vad som är viktigt att ha koll på när det gäller vardagsekonomin.
 • Lev hållbart – ekonomiskt och ekologiskt
  Att leva hållbart är att spara pengar och resurser. Under föreläsningen går vi igenom praktiska tips på hur man lever hållbart, såväl ekonomiskt som ekologiskt.
 • Kvinnans ekonomi
  Inspirationsföreläsning för kvinnor – vad är speciellt viktigt att som kvinna tänka på när det gäller ekonomin?
 • Börja spara och placera
  Grunderna i placeringar – vi går igenom viktiga termer för att våga sig ut på börsen.
 • Placera hållbart
  Grunderna i placeringar och hur du kan tänka kring hållbarhet och avkastning.

Föreläsningarna är gratis. Kontakta oss och meddela ert intresse på e-postadressen ekonomi@martha.fi, så hör vi av oss till er.  Vi kan skräddarsy föreläsningarna enligt önskemål, ta kontakt så kan vi diskutera vilka frågeställningar just din förening eller krets är intresserad av (se kontaktuppgifter längst ner på sidan). Maxantal deltagare i distansföreläsningarna i ekonomi är cirka 15 personer. 

Kaoshantering och kreativ matlagning

Marthaförbundets kaosrådgivare och kreativa kock Ida Haapamäki erbjuder följande kurser för föreningar och kretsar:

 • Uppröjning i hemmet – få kontroll över ditt prylkaos
  Vi tillbringar mer tid hemma och plötsligt lägger vi tydligare märke till överfulla skåp, orediga lådor och garage där bilen inte får plats. 
  Nu skulle många ha tid att röja upp ordentligt men ändå känns det motigt och svårt att komma i gång. Kanske är det inte tidsbristen vi alltid skyllt på som är boven i dramat?
  På föreläsningen diskuterar vi vanliga orsaker varför det finns en massa onödiga grejer hemma, sådant vi inte använder och sådant vi inte ”kan” göra oss av med. Lyssnarna bjuds på inspiration, förhoppningsvis motivation och praktiska vardagliga tips. Den före detta storshopparen Ida Haapamäki menar att ordning omkring oss ger mer inre lugn och delar med sig av sina bästa tips från hennes väg till att bli en mer medveten konsument.
 • Undvik matsvinn – kreativ matlagning då du inte vill gå till butiken
  De flesta har börjat köpa större mängder mat i butiken och vi har uppmanats att gå och handla mer sällan. Men vi bör komma ihåg att vi ska hinna använda allt innan maten blir skämd. Hur gör man då det fattas en ingrediens från receptet man tänkte tillreda? Vad kan man lämna bort eller hur kan receptet modifieras så man inte behöver åka iväg till butiken? Den kreativa matlagaren Ida Haapamäki ser på recept som högst riktgivande och ger tips för kravlös matlagning i lättsam stämning.

Föreläsningarna är gratis. Kontakta Ida Haapamäki (ida.haapamaki@martha.fi, 044 7499 293) för att boka en föreläsning, och ta också kontakt om ni vill skräddarsy en föreläsning enligt egna önskemål. 

Ett plastmart hem

Cecilia Nyman som är sakkunnig inom miljö- och kemikaliefrågor erbjuder följande kurs för föreningar och kretsar:

 • Ett plastsmart hem
  Föreläsningen tar fasta på problematiken kring användningen av plaster för såväl hälsan som för miljön. Vi ger råd om vad som kännetecknar bättre och sämre typer av plaster, varför det är viktigt att plastbanta hemmet och hur man sköter sorteringen av plaster.

Föreläsningen är gratis. Kontakta oss och meddela ert intresse på e-postadressen cecilia.nyman@martha.fi eller per telefon 050 388 0848 för att boka en föreläsning. Ta också kontakt om ni vill skräddarsy en föreläsning enligt egna önskemål. Maxantal deltagare i distansföreläsningen är 20 personer.

Fler föreläsningar är på kommande under våren, håll utkik på martha.fi.

Kontakt ekonomiföreläsningar

Kontakt kaoshantering och kreativ matlagning

Kontakt ett plastmart hem

Se alla artiklar