03.09.2020

Föreningar och kretsar kan boka in egna distanskurser med Marthaförbundets personal

Föreningar och kretsar kan boka in egna distanskurser med Marthaförbundets personal

Marthaföreningar och -kretsar kan under hösten 2020 boka in någon av de 17 olika distanskurser som Marthaförbundet erbjuder inom privatekonomi, hushåll, ekologi, ett plastmart hem, kaoshantering, kreativ matlagning och Östersjön. Föreningen eller kretsen bokar en gemensam tid då alla deltagare hemma hos sig kopplar upp sig via dator eller telefon för att lyssna på en föreläsning och diskutera temat med föreläsaren. Upplägget är det samma som då rådgivaren besöker kretsen på ett fysiskt möte, med skillnaden att kontakten nu sker digitalt.

 • Kurser som beställs av föreningar kan skräddarsys: beroende på målgruppen anpassar vi innehållet. Också tidpunkten kan ni styra över och vi kan till exempel boka in föreläsningen vid den tid ni annars brukar ha möte.
 • I en kurs beställd av en förening eller krets deltar endast era medlemmar och ni kan diskutera tillsammans och fråga på ett annat sätt än under en massföreläsning. Föreläsningen är mera interaktiv än de öppna digitala föreläsningarna som riktar sig till en bredare publik.
 • Om ni vill kan ni också välja att bjuda in icke-marthor till er föreläsning, om ni vill marknadsföra er förening och locka nya medlemmar, eller så håller ni den som en del av ert eget marthamöte för medlemmarna.
 • Priset för en distanskurs som beställs av en krets eller en förening är 50 euro.

Privatekonomi

Marthaförbundets ekonomirådgivare erbjuder följande kurser för föreningar och kretsar:

 • Ta kontroll över din ekonomi
  Under föreläsningen går kursledaren stegvis igenom vad som är viktigt att ha koll på när det gäller vardagsekonomin.
 • Att bli pensionär – hur kan jag förbereda mig ekonomiskt?
  Att bli pensionär är en stor livsförändring som vi kan förbereda oss inför. Under föreläsningen går vi igenom viktiga aspekter i vår ekonomi som påverkas som pensionär och hur vi kan förbereda oss på bästa sätt. Föreläsningen är i första hand riktad till dig som ännu inte är pensionär.
 • Lev hållbart – ekonomiskt och ekologiskt
  Att leva hållbart är att spara pengar och resurser. Under föreläsningen går vi igenom praktiska tips på hur man lever hållbart, såväl ekonomiskt som ekologiskt.
 • Kvinnans ekonomi
  Inspirationsföreläsning för kvinnor – vad är speciellt viktigt att som kvinna tänka på när det gäller ekonomin?
 • Börja spara och placera
  Grunderna i placeringar – vi går igenom viktiga termer för att våga sig ut på börsen.
 • Placera hållbart
  Grunderna i placeringar och hur du kan tänka kring hållbarhet och avkastning.

Föreläsningarna kostar 50 euro. Kontakta oss och meddela ert intresse på e-postadressen ekonomi@martha.fi, så hör vi av oss till er. Vi kan skräddarsy föreläsningarna enligt önskemål, ta kontakt så kan vi diskutera vilka frågeställningar just din förening eller krets är intresserad av (se kontaktuppgifter längst ner på sidan). Maxantal deltagare i distanskurserna i ekonomi är cirka 15 personer. 

Hushåll

Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson erbjuder följande distanskurser för föreningar och kretsar:

 • Höstens matsvampar
  Vi bekantar oss med de vanligaste matsvamparna och får konserveringstips och recept.
 • Skogen året om, en källa till välmående
  Alla årstider har sin charm. Följ med på en digital skogstur och låt dig inspireras av naturen.
 • Marthas matkorg
  Svårt att äta i säsong? Hur kan jag maxa användningen av allt jag tog tillvara i höstas? Hushållsrådgivaren delar råd och recept för mera säsongstänk i matvardagen.

Föreläsningen kostar 50 euro. Kontakta Elisabeth Eriksson (elisabeth.eriksson@martha.fi, 050 408 9179) för att boka en föreläsning, och ta också kontakt om ni vill skräddarsy en föreläsning enligt egna önskemål.

Ett plastmart hem

Cecilia Nyman som är sakkunnig inom miljö- och kemikaliefrågor erbjuder följande kurs för föreningar och kretsar:

 • Ett plastsmart hem
  Föreläsningen tar fasta på problematiken kring användningen av plaster för såväl hälsan som för miljön. Vi ger råd om vad som kännetecknar bättre och sämre typer av plaster, varför det är viktigt att plastbanta hemmet och hur man sköter sorteringen av plaster.

Föreläsningen kostar 50 euro. Kontakta oss och meddela ert intresse på e-postadressen cecilia.nyman@martha.fi eller per telefon 050 388 0848 för att boka en föreläsning. Ta också kontakt om ni vill skräddarsy en kurs enligt egna önskemål. 

Kaoshantering och kreativ matlagning

Marthaförbundets projektarbetare Ida Haapamäki erbjuder följande kurser för föreningar och kretsar:

 • Uppröjning i hemmet – få kontroll över ditt prylkaos
  Vi har tillbringat mer tid hemma och tydligare lagt märke till överfulla skåp, orediga lådor och garage där bilen inte får plats. Ändå kan det kännas motigt och svårt att komma i gång. På föreläsningen diskuterar vi vanliga orsaker till att det finns en massa onödiga grejer hemma, sådant vi inte använder och sådant vi inte ”kan” göra oss av med. Lyssnarna bjuds på inspiration, förhoppningsvis motivation och praktiska vardagliga tips. Den före detta storshopparen Ida Haapamäki menar att ordning omkring oss ger mer inre lugn och delar med sig av sina bästa tips från hennes väg till att bli en mer medveten konsument.
 • Undvik matsvinn – kreativ matlagning då du inte vill gå till butiken
  Många lärde sig under våren att handla större mängder mat mer sällan. Men vi bör komma ihåg att vi ska hinna använda allt innan maten blir skämd. Hur gör man då det fattas en ingrediens från receptet man tänkte tillreda? Vad kan man lämna bort eller hur kan receptet modifieras så man inte behöver åka iväg till butiken? Den kreativa matlagaren Ida Haapamäki ser på recept som högst riktgivande och ger tips för kravlös matlagning i lättsam stämning.

Föreläsningarna kostar 50 euro. Kontakta Ida Haapamäki (ida.haapamaki@martha.fi, 044 7499 293) för att boka en föreläsning, och ta också kontakt om ni vill skräddarsy en föreläsning enligt egna önskemål.

Ekologi

Ekologirådgivare Anita Storm erbjuder följande kurser för föreningar och kretsar:

 • Ekostädning
  Lär dig städa miljövänligt med ättika, såpa och soda.
 • Ett kemikaliesmarth hem
  Lär dig välja säkra material och minska på skadliga ämnen i köket, badrummet och sovrummet.

Föreläsningarna kostar 50 euro. Kontakta Anita Storm (anita.storm@martha.fi , 044 735 4975) för att boka en föreläsning, och ta också kontakt om ni vill skräddarsy en föreläsning enligt egna önskemål.

Östersjön

Roosa Mikkola som är projektledare för Östersjön 2.0 erbjuder följande kurser för föreningar och kretsar:

 • Gör en insats för Östersjön
  Du lär dig om Östersjön och varför just du bör tänka på vad du gör i din vardag samt hur Östersjön påverkas av dina val i vardagen. Hur kan du leva mer hållbart, vilken är kopplingen mellan smarthfisk och övergödning, sorterar du rätt, vad innehåller avfallsvattnet från ditt hushåll och hur påverkar det Östersjön och organismerna där? Under föreläsningen får du en egen verktygsback som passar för din vardag. 
 • Båtägarens ABC för ett renare och friskare Östersjön 
  Båtlivet sker i havet. De val du gör till exempel då det gäller att sortera dina sopor och då du väljer båtfärg är AO för att kunna minska på negativ inverkan på Östersjöns välmående. Under kursen lär du dig om hållbart båtliv: hur du behandlar båtbottnen för att undvika påväxt, bästa praxisen för att hantera avfallsvattnet (från disk och toalettbesök), vikten av sortering även under fritid och semester, samt sambandet mellan smarthfisk och övergödning.
 • Smarthfisk – inspirationsföreläsning 
  Kursen beskriver sambandet mellan smarthfisk och övergödningen i Östersjön. Vi behandlar hur man kan använda smarthfisk (id, mört, braxen, gädda, simpa, nors, strömming) på ett mångsidigt sätt. Deltagarna får tips om hur de kan öppna samt filea fisken och hur den kan förädlas för att få benena i fisken att bli mjukare. Vi går även igenom vilka råvaror som passar med vilken typ av fisk. 

Föreläsningarna kostar 50 euro. Kontakta Roosa Mikkola (roosa.mikkola@martha.fi, 044 740 3144) för att boka en föreläsning, och ta också kontakt om ni vill skräddarsy en föreläsning enligt egna önskemål.

Några praktiska tips om digitala kurser är något nytt för er

 • Planerar ni en distanskurs och tekniken är ny för vissa? Här finns instruktioner kring hur man använder Microsoft Teams, som används av Marthaförbundet: Snabbguide ansluta till Teams via lank. En god idé kan vara att de personer i föreningen som har erfarenhet av verktyget ringer runt och hjälper de som inte är bekanta med verktyget.
 • Det går också bra att följa med en distanskurs tillsammans. Kanske ni kan dela upp deltagarna och koppla upp tillsammans i mindre grupper, med beaktande av säkerhetsavstånd. Många har möjlighet att till exempel visa föreläsningen på en TV-skärm hemma och då kan ni följa med föreläsningen i vardagsrummet.
 • Om ni har en större lokal till förfogande på orten kan ni också överväga att följa med föreläsningen tillsammans med stor skärm. De flesta möteslokaler har tekniska förutsättningar för distansföreläsningar.
 • Osäker på om det kommer att fungera, om alla kommer att klara av det tekniska? Det lönar sig ändå att testa på, och har man en gång lärt sig att använda digitala verktyg öppnar sig helt nya möjligheter.

Kontakt ekonomiföreläsningar

Kontakt hushållsföreläsningar

Kontakt ett plastmart hem

Kontakt kaoshantering och kreativt matlagande

Kontakt föreläsningar i ekologi

Kontakt Östersjö-föreläsningar

Se alla artiklar