14.08.2020

Beställ det digitala föreläsningspaketet En euro i taget till din skola i höst

Beställ det digitala föreläsningspaketet En euro i taget till din skola i höst

Marthaförbundet erbjuder fortsättningsvis under hösten andra stadiets läroinrättningar en gratis föreläsningshelhet om hur man bygger upp en hållbar privatekonomi. Vid föreläsningen delas boken En euro i taget gratis ut till en årskurs. Studerande får också ett materialpaket att jobba vidare med. Föreläsningen kan vara en del av samhällslära, studiehandledning eller en temadag.

Ekonomiska utmaningar är ett växande problem i Finland. Flera unga anger sig ha problem med att hantera pengar, vardagliga utgifter och räkningar. Samtidigt framgår det ur studier att unga upplever det svårt att få ekonomin att gå ihop. Unga upplever att de inte får tillräckligt med information från hemmen och skolorna för att klara sig på egen hand då det väl blir aktuellt att flytta hemifrån.

Under 2020 stödjer Marthaförbundet ungas ekonomihantering via projektet En euro i taget. Vi delar kunskap i form av föreläsningar där vi behandlar bl.a. följande teman:

  • Hur budgeterar man?
  • Hur kommer man igång med ett sparande?
  • Vad innebär en kredit?
  • Hur börjar man placera?
  • Hur konsumerar man hållbart?
  • Vad ska man tänka på när man flyttar hemifrån?

Målet är att dela kunskap om ekonomihantering till unga i Svenskfinland, göra pengar lättbegripliga samt få unga att fråga och undersöka olika alternativ innan de fattar ekonomiska beslut som påverkar framtiden.

VAD FÅR ER SKOLA?

  • En digital föreläsning om hur man får koll på sin privatekonomi (längd 45-90 minuter, enligt era lektionslängder)
  • Boken En euro i taget som sammanfattar vad man som privatperson ska ha koll på då det kommer till privatekonomin. Boken delas kostnadsfritt ut till en årskurs per skola.
  • Praktiska uppgifter och övningar som läraren kan göra tillsammans med eleverna i klassen efter föreläsningen (Material för 4 x 45 minuter)

VAD KOSTAR EN EURO I TAGET-PAKETET?

Projektet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet, och är kostnadsfritt för skolorna.

FÖR BOKNINGAR, KONTAKTA ekonomi@martha.fi

Vi erbjuder också paket för ungdomsverkstäder. Läs mer här

Läs mer om En euro i taget

Ladda ner infobladet om föreläsningspaketet här

Så tycker deltagarna

Kommentarer

"En Euro i taget – en väldig informativ och nyttig föreläsningsserie som behandlar ungdomarnas finansiella värld. Med rubriker som bland annat "Vad kostar det att leva, Budgetera, Inkomster och Spara pengar" tar föreläsningarna ett steg in i den vuxnas värld då det gäller att börja hantera pengar och kunna planera sina finanser. Alla mina tvåor gav tummen upp – en av den nyttigaste och mest livsnära föreläsningar som de har haft under hela sitt läsår. Rekommenderas varmt för tvåor eller abir!" Marie-Louise Krüger-Forslund, Studiehandledare, Borgå gymnasium

Se alla artiklar