Har du koll på din privatekonomi?

Det krävs ibland både styrka och envishet att motstå de frestelser och uppmaningar till konsumtion som marknadsförarna överöser oss med. Om du vill få bukt med din ekonomi gäller det att följa upp inkomster och utgifter under en tid. Du kan själv påverka vart dina pengar går och få koll på din ekonomi - allt som behövs är lite disciplin och enkla rutiner.

Läs mera:


Planera

Har du drömmar eller mål som för att förverkligas fordrar besparingar? Genom god planering kan du lättare uppnå dina drömmar och samtidigt hålla ekonomin under kontroll. Att föra bok över dina inkomster och utgifter eller att göra upp en budget är inte svårt, men kräver en viss noggrannhet och framförallt disciplin. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv. Överdriv inte dina inkomster men underskatta inte heller dina utgifter!

Budget- och bokföringsblad

Våra bokföringssidor innehåller färdiga tabeller för bokföring, budget och årssammandrag. Alla uträkningar, även årssammandragen, sker automatiskt. Du behöver Microsoft Excel 97 (eller nyare). OBS! Då rutan för "file download" eller "filhämtning" syns, spara då bokföringsbladen i din egen dator genom att klicka på "save" eller "spara". Öppna sedan dokumentet via Excel.

Här kan du ladda ner budget- och bokföringsbladen. 

Gratis kalkylprogram

Om du inte har tillgång till Excel kan du ladda ner Open Office -programpaketet. Open Office är frivara, dvs den är gratis. Paketet omfattar både ett textbehandlings-, ett kalkyl- och ett enkelt ritprogram. När du väljer att ladda ner våra bokföringsblad kom ihåg att välja rätt program, Open Office Calc, att öppna dokumentet med.

Här kan du ladda ner kalkylprogrammet.

Utgå från din egen situation

Det är väldigt viktigt att var och en utgår från sin egen situation då man står i beråd att göra i synnerhet en större anskaffning. Löften om amorteringsfria perioder, paus i medlemskap och olika slags försäkringar i fall av arbetslöshet invaggar oss i en falsk trygghetskänsla och vill få oss att negligera följderna av arbetslöshet. Ändå är det mycket bättre att uppskjuta stora anskaffningar om ens ekonomiska situation är osäker. Allt skall till slut i alla fall betalas och den slutliga prislappen kan se helt annorlunda ut än den man utgick ifrån.

Står du i beredskap ...

... att dela ditt liv och din ekonomi med någon? Pengar är kanske inte det första man diskuterar, ändå har pengar och ekonomi en central roll i vardagen. Läs mera om vad det lönar sig att tänka på beroende på vilken situation man är i.