Fyllda pitabröd med köttbullar, inlagd aubergine & tzatziki

Artikel

8–10 portioner
 

Pitabröd

Cirka 8–10 bröd

3 dl vatten
25 g jäst
1 msk socker (kan uteslutas)
1 1/2 tsk salt
Cirka 8 dl vetemjöl

Ställ ugnen på 175 grader. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Häll över till en stor skål och rör ner jäst, socker och salt. Rör om så att jästen löser upp sig. Blanda i vetemjölet lite i gången och knåda till en mjuk deg som inte är klibbig. Låt degen jäsa i en degbunke eller under en bakduk i cirka en halvtimme. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i 8–10 delar. Forma eller kavla till små runda, platta kakor. Låt pitabröden jäsa i 15 minuter på ett bakplåtspapper. Ställ in en plåt i ugnen för att den skall bli het. Ta ut den heta plåten ur ugnen och dra över bakplåtspappret med pitabröden på plåten. Grädda pitabröden i 15 minuter.

Tzatziki

2 dl naturell yoghurt, med fettprocent 10
¼–½ gurka
1–2 vitlöksklyftor
Salt, peppar, mynta

Riv gurkan på den grövsta sidan av rivjärnet och låt rinna av i ett drukslag. Blanda gurka och yoghurt. Smaksätt med pressad vitlök, salt, peppar och mynta.


Örtiga köttbullar

400 g köttfärs
1 finhackad färsk lök
1 vitlöksklyfta
¾ tsk salt
1 tsk kanel
1 dl finklippta örter (persilja, koriander, basilika)
1 ägg

Röra samman ingredienser till färsen och arbeta den en stund. Forma till köttbullar och stek dem i panna. Tips! Passa på att göra en större sats då du ändå är igång!

Inlagd aubergine

1 aubergine/ äggplanta
1 tsk salt 
Olivolja
Rosmarinkvist
3 vitlöksklyftor

Tvätta och skiva auberginen. Strö salt över skivorna och låt dem svettas. Stek auberginskivorna i panna på spisen eller på långpanna i het ugn, 250 grader i cirka 15 minuter per sida. Låt svalna och placera sedan i ren glasburk, varva med vitlök och stoppa ner 1–2 rosmarinkvistar. Häll på god olja och täck väl. Låt stå svalt och mörkt. 
 

Fyll pitabröden med inlagd aubergine, köttbullar, tzatziki och sallatsblad.