Rabarber- & jordgubbspaj med vinbärsbladssås

Artikel

Pajdeg

  • 3 dl speltmjöl, sikt
  • 125 gram smör
  • 1 msk socker
  • 1 nypa havssalt
  • 2 msk kallt vatten

Blanda samman alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare. Tillsätt det kalla vattnet och kör till en fast degklump. Klä en kakform med löstagbar kant med pajdegen. Ställ kallt.

Fyllning

  • 300 g jordgubbar
  • 400 g rabarber
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk socker

Lägg jordgubbar och skalad skivad rabarber i det kalla pajskalet. Sikta potatismjölet och sockret över frukten.

Smuldegstäcke

  • 100 g smör
  • 2 dl speltflingor
  • 2 dl speltmjöl
  • ½ dl socker
  • 1 nypa havssalt

Blanda samman alla ingredienser till en smulig deg. Fördela över pajen. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.

Vinbärsbladsås

  • 1 dl finklippta svartvinbärsblad
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk socker eller honung

Blanda ihop alla ingredienser och servera såsen till pajen.

Prisuträkning: 0,97 euro per portion eller 0,74 euro per portion (med egen rabarber)