Knäckebröd

Artikel

(16 st)

Hembakat knäckebröd är en delikatess. Kom ihåg att ta ut mjölken och smöret ur kylskåpet i god tid!

  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk kummin
  • 1 l rågmjöl
  • 100 g rumsvarmt margarin eller smör
  • 1/2 dl rågmjöl
  • Ca 1 1/2 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll på först lite av mjölken, sedan resten och lös upp jästen. Tillsätt salt, kummin och rågmjölet. Arbeta samman det till en deg och låt den jäsa ca 20 min. Arbeta in matfettet och det resterande råg- och vetemjöet i den jästa degen. Degen får inte bli för hård. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Forma dem till runda bollar. Mjöla bordet och kavla ut bollarna till runda kakor. Flytta över dem på en plåt och kavla ut dem till ca 20 cm i diameter. Vänd emellanåt på degen sa att den inte fastnar på bordet, mjöla mera om det behövs. Använd en kruskavel till de sista tagen, när brödet är på plåten. Ta ut ett runt hål i mitten. Grädda i 275 grader i cirka 5 min. Sätt in 2 plåtar samtidigt. När den översta plåtens knäckebröd blivit ljusbruna kan plåtarna byta plats, så att alla knäckebröden får en vacker mörkare brun färg och känns torra, eller grädda i varmluftsugn i 250 grader.