Upp-och-nedvänd rödbetspaj

Artikel

4–6 portioner

Ingredienser

  • 12 små rödbetor eller 6–8 stora
  • 3 msk brunt socker
  • 1 1⁄2 tsk flingsalt
  • 1⁄2 tsk svartpeppar
  • 1 msk hackad färsk timjan eller rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk rypsolja
  • Färdig smördeg
  • 1/3 liter kantareller
  • 1 msk smör
  • Salt, svartpeppar
  • Inhemsk salladsost eller getost
  • Rucola

Koka rödbetorna nästan mjuka, 35–40 minuter. Dela dem eller om de är väldigt stora i mindre halvor.

Strö socker i en pajform (cirka 23 cm i diameter) och placera röd- betshalvorna med platta sidan nedåt så de täcker hela formen. Pressa vitlök och blanda med olja och klippt timjan. Ringla över rödbetorna. Salta och peppra.

Kavla ut smördegsplattan och placera den över rödbetorna, trimma den i kanterna och tryck in sidorna runt rödbetorna. Grädda i 180 graders ugn i cirka 30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna i ungefär 10 minuter. Stjälp upp den på ett serveringsfat (med hjälp av fatet).

Medan pajen är i ugnen, smörstek kantarellerna och smaksätt med salt och peppar. Fördela svamparna över den färdiga pajen, smula över salladsost eller getost och dekorera med rucola och lite olja. Servera!