Vild pesto

Artikel
  • 1–2 dl finhackade färska bladgrönsaker (t.ex. kirskål, körvelkäx, mjölkört, svinmålla eller maskros) eller 1–2 dl finhackade förvällda bladgrönsaker (t.ex. nässla eller kirskål)
  • 1 dl nötter, t.ex. mandlar, cashew-, eller pinjenötter
  • 1 dl ost, t.ex. svartstämplad emmental, gouda, mozzarella eller parmesan
  • 3–4 vitlöksklyftor
  • ½ dl rybsolja
  • 1 nypa salt
  • Svartpeppar

Sätt allt i matberedare och kör till en slät pesto. Servera till pasta eller på smörgås, som salladsdressing, på potatis eller ris, eller t.ex. till svamp, fisk eller kött.

Obs! Förvara peston i kylskåp och använd den inom tre dagar, sen måste du kasta bort den. Det finns både färskt grönt (= vatten) och olja (= syrelöst tillstånd) i pesto, vilket gör att anaerobiska bakterier (t.ex. den mycket farliga Clostridium botulinum) kan börja växa.

Vill du lära dig mera om vilda grönsaker i matlaning, ladda ner broschyren Vilda grönsaker.