Nässelsoppa / Spenatsoppa

Artikel

Ingredienser

  • 2 l nässlor, toppskott eller cirka 150 g djupfryst spenat
  • 3 msk smör eller margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • ½–1½ tsk salt
  • Riven eller mald muskotnöt

Anvisningar

Nässlor är bra mat som man kan plocka gratis i naturen, under tidig vår och försommar. Ta tillvara toppskottena eller klipp ner stora nässlor så att de kommer upp igen. Soppor är billig mat i allmänhet. Det är lätt att laga stora satser som man kan frysa in. Förväll nässlorna, häll dem i kokande vatten. Låt dem koka några minuter. (Skölj av nässlorna med kallt vatten, om de ska frysas in). Hacka dem med kniv eller kör dem i en matberedare. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör om med en trägaffel. Låt det fräsa, inte ta färg. Tillsätt buljongen och mjölken i omgångar, rör om ordentligt. Tillsätt spenaten eller nässlorna. Låt soppan koka sakta i 5 minuter. Krydda och smaka av.