Svampsemlor

Artikel

Ingredienser

Ca 14 st semlor

  • 2 dl odlad färsk svamp eller 1 ½ dl djupfyst förvälld svamp
  • 2 msk matolja
  • 2 ½ dl mjölk eller vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 dl havre- eller rågflingor
  • 2 msk olja
  • Ca 4 ½ dl vetemjöl

Anvisningar

  1. Hacka svampen fint och fräs den i matoljan.
  2. Värm mjölken så att den blir ljum. Smula i jästen. Tillsätt socker, salt och flingor.
  3. Tillsätt också svampen och matoljan. Knåda in så mycket mjöl att det blir en smidig, mjuk deg som släpper handen.
  4. Dela degen i 14 bitar. Forma ovala semlor av bitarna.
  5. Låt semlorna jäsa på bakplåtspapper på plåt. Grädda dem i 225 grader ca 10 minuter. Svampröran smakar lika gott till en köttbit som till nystekt fiskfilé. Prova också svampröran till förrätt på en nyrostad brödskiva och toppa med några hela små svampar.