Bagels

Artikel

Ingredienser

  • 2½ dl vatten
  • 25 g färskjäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker
  • ca 6 dl vetemjöl
  • ½ dl olja

Till kokningen:

  • 1½ liter vatten
  • 2 tsk salt

Till pensling:

  • ägg på ytan sesamfrön

Anvisningar

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå över det fingerljumma vattnet. Tillsätt salt, socker och en del av mjölet. Rör om med en trägaffel. Knåda in resten av mjölet och fettet i slutskedet. Låt jäsa under bakduk på ett dragfritt och varmt ställe. Ta upp degen på bakbordet och älta degen. Skär den i 18 bitar. Baka ut degen i 20 cm långa degsnören. Gör degsnören till kringlor genom att fästa ändorna mot varandra, rulla mellan fingrarna. Koka upp det saltade vattnet i en vid kastrull. Koka två åt gången i ca 10 sekunder. Lyft dem försiktigt ur vattnet på en bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt. Använd en hålslev. Låt sedan jäsa ytterligare 15 minuter oövertäckta. Pensla med ägg och strö över av sesamfrön. Det går också bra att grädda bagelser naturella. Grädda dem i 225 grader på ugnens övre falls, ca 15- 20 minuter. Låt bagelsen svalna och halvera dem sedan och fyll med önskad fyllning.