Oemotståndlig spenatpaj

Artikel

Ingredienser

Deg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • ½ burk kvark
  • 1 dl riven ost

Fyllning:

  • 2 paket fryst spenat
  • 1 medelstor gul lök
  • 2 krukor färsk basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk god olivolja
  • 1 ½ dl riven ost
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 ägg
  • salt, nymald svartpeppar och muskotnöt 1
  • 50 g blåmögelost
  • 3-4 msk pinjefrön
  • Till garnering: basilikablad

Anvisningar

Nyp samman vetemjöl och smör. Tillsätt kvarg och osten. Tryck ut degen i en låg pajform och ställ den kallt i en halv timme Förgrädda pajbottnen 10 min. i 225 grader. Pressa ut all överflödig vätska ur den tinade spenaten i en trådsil. Finhacka löken och hacka även basilikan smått. Värm olivolja i en kastrull och lägg i lökhacket och pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt basilikan och spenaten. Låt allt koka en stund. Låt den sedan svalna och tillsätt sedan osten, grädde och ett lätt uppvispat ägg. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och fördela mögelosten över i små klickar. Garnera med pinjefrön och grädda tills osten smält och pajkanterna blivit bruna.