Pasta med torkad svamp

Artikel

Vinnaren i recepttävlingen i samband med kampanjen Marthas Matkorg och vårens matkorg, Jenni Vaino, bjuder här på en lättlagad "man-tager-vad-man-haver"-pastarätt. Receptet kan anpassas efter tillfälle, middagsgästernas specialdieter och skafferiets tillgångar. Marthaförbundets hushållsrådgivare tipsar om att man kan byta ut bacon mot lokalproducerad lufttorkad skinka och parmesan mot lagrad getost. Bönor på burk kan också bytas ut till frysta ärter.

Receptet för två stora och en liten

  • 1 rejäl näve torkade trattkantareller, blötlagda (eller annan fryst eller färsk svamp)
  • 1 kruka krasse
  • 1 burk stora vita bönor (eller andra bönor eller linser)
  • 2 dl grädde med valfri fetthalt (eller havregrädde)
  • 1 liten gul lök + 1 vitlöksklyfta
  • Salt och peppar
  • Smör att steka i
  • 250 g färsk pasta
  • Ev. stekt bacon och/eller flagad parmesan till garnering

Koka upp pastavatten. Finhacka lök och vitlök. Lägg undan några fina krasseblad till garnering, klipp resten fint med sax. Klipp bacon i små bitar, stek knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Flaga parmesan med till exempel en potatisskalare. Stek svamp och lök i smör. Tillsätt grädde, krasse och bönor. Låt puttra på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt pasta och en fräsch grönsallad.

Recept & foto: Jenni Vaino