Ärtsoppa

Artikel

Ingredienser

6 portioner

  • 2 l vatten
  • 4 dl torkade gröna ärter
  • 1 gul lök
  • 150–200 g rökt grislägg med ben eller rökt skinka
  • ½ tsk mejram
  • 2 lagerblad
  • salt, vitpeppar

Anvisningar

Skölj ärterna och lägg dem i blöt i en skål med kallt vatten. Ställ skålen i kylskåpet till följande dag. Häll bort eventuellt vatten och lägg ärterna i en stor kastrull. Mät upp vattnet och häll det över ärterna. Låt vattnet koka upp. Hacka under tiden löken i små bitar. Ta bort skum och ärtskal med hålslev. Sätt den finhackade löken och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka 1–2 timmar på svag värme. Skär köttet i tärningar och lägg det i soppan. Krydda med mejram. Servera soppan med en klick senap. För att få rätten matigare tillsättes ofta kålrot, morot och korngryn.