Vårlig grönsallad med avokado, bulgur & groddar

Artikel

  • 200 g blandad sallad (helst små blad)
  • 1 krämig avokado
  • 2 dl bulgur eller krossade korngryn
  • Ekologisk grönsaksbuljong
  • 1/2 gurka
  • 1 dl torkade lingon eller tranbär
  • 1 dl rostade nötter
  • 2 dl groddar

Örtolja:

  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka bladpersilja eller 2 dl rucola
  • Skal från 1/2 citron + 2 msk citronsaft
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1/2 dl kallpressad fin oliv- eller avokadoolja
  • 1–2 krm havssalt

Örtoljan: Finhacka örterna och rör ihop alla ingredienserna i en skål. Eller mixa alla ingredienser i en matberedare eller blender till en slät olja. Smaka av med havssalt. Förvara örtoljan i kylen och använd som salladsdressing. Den håller upp till en vecka.

Tvätta och torka av salladen. Skala avokadon och droppa över citronsaft eller vinäger så att den inte tappar färg. Koka bulgur eller korngryn enligt anvisningarna på paketet och låt svalna. Skala och skär gurkan i halvmånar. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Blanda alla ingredienser försiktigt och ringla over örtoljan. Servera ett gott bröd till salladen.