Fikonkaka

Artikel

Ingredienser

  • 10 st torkade fikon
  • 1 dl madeira eller portvin
  • 150 g smör
  • 2 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • rivet skal av 1 citron

Kräm

  • 25 g smör
  • 250 g kvarg
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av 1 apelsin

Anvisningar

Finhacka eller mixa fikonen och lägg dem i en skål. Hetta upp vinet och häll över fikonen. Låt det dra i någon timme. Gör krämen. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner kvarg, florsocker, vaniljsocker och apelsinskal. Ställ krämen i kylen. Sätt ugnen på 175 grader. Rör rumsvarmt smör och socker till kakan poröst. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulveroch kanel. Rör ner det i smeten. Rör ner citronskal och fikon. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 min. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Bred kräm över kakan. Låt den stelna i kylen. Garnera eventuellt med apelsinskal och skivade kumquats.