Lutfisk med mjölksås

Artikel

Ingredienser

  • 1 1/2 l vatten
  • 2-3 kg lutfisk
  • 1 1/2 msk salt

Sås:

  • 5 msk margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 l fettfri mjölk salt

Anvisningar

  1. Tvätta och skala morot och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Koka upp vattnet utan salt och lägg i bitarna.
  3. Koka dem 15 minuter eller tills de är mjuka.
  4. Mosa morot och potatis med gaffel, genom sil eller med mixer.
  5. Späd med mjölken tills moset har en ganska lös konsistens. Koka upp vattnet med saltet och tillsätt fisken. Det är säkrast att koka fisken inlindad i förbandstyg. Då faller den inte sönder under kokningen. Häll av vattnet. Servera lutfisken med kokt potatis och mjölksås. Till kryddning används krydd-, svart- eller vitpeppar och salt. Koka fisken ca 20 min.

Sås: Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölet och blanda väl. Tillsätt vätskan litet i sänder under omrörning. Låt såsen sjuda i ca 10 minuter. Avsmaka såsen med salt.