Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland. Projektet riktar sig till barn, föräldrar och personal. Med projektet vill vi utveckla måltiden och bespisningen på daghem och eftisar. Vi jobbar för matglädje, barnens delaktighet, en ökad grönsakskonsumtion och råvaror i säsong.

Under projektet ordnas smakskola för barnen. Barnen får bekanta sig med mat och nya smaker enligt saperemetoden. Smakskolan ingår som en del av den ordinarie verksamheten. I samband med smakskolan handleds personalen.Vi ger tips och idéer på hur man kan främja en sund, nyfiken inställning till mat och hur barnen kan involveras i måltiden och matlagningen.

Vi jobbar för en säsongsanpassad och närproducerad måltid. Tillsammans med personalen diskuterar vi bland annat upphandling, meny, pris och matsvinn. Vi erbjuder en meny med fokus på säsong och läckra grönsaksalternativ.

Föräldrarna involveras bland annat genom föreläsningar och familjematlagning för hela familjen. Under tillfällena får man råd, tips och inspiration kring barn och mat.

 

Vi jobbar med Tack för maten!

Ann-Louise Ahrenberg
Projektkoordinator
050 388 0848
ann-louise (at) martha.fi

Sofia Grynngärds
Projektledare
050 517 2958
sofia (at) martha.fi

 

Projektet genomförs med finansiering av Brita Maria Renlunds stiftelse och är kostnadsfritt för daghemmen.

Artiklar

61226_t.jpg

Fortbildning för dagis och eftis

Boka in en fortbildning med projektet Tack för maten! och lär er mera om att skapa matglädje på daghem och eftisar! Läs mera »
22.11.2017 kl. 13:34
60539_t.jpg

Sköna böna, snärtiga ärta

"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Läs mera »
10.10.2017 kl. 13:31
56730_t.jpg

Inspirerande material för eftisar

Projektet Tack för matens eftismaterial finns nu att beställa. Läs mera »
21.02.2017 kl. 15:25

Läs, lär dig mer och använd gärna vårt material!


"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Den 16-sidiga broschyren lyfter spännande fakta om baljväxter, enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas på issuu.com/marthaforbundet. Broschyren kan beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet. Beställ broschyren genom att meddela önskad mängd och postadress till ung@martha.fi. Marthaförbundet och projektet Tack för maten! är med i kampanjen Kocka på! Kampanjen om matglädje för småbarn är ett samarbete med Svenska Yle, Folkhälsan och 4H. Läs pressmeddelandet här. 

Ladda ner och printa ut säsongsguiden!


Vårt inspirationspaket för daghem, läs mer och beställ. Eftismaterial, 10 euro + porto

  • Sex veckors mellanmålsmeny
  • Recepthäfte, A4, 20 sidor
  • Övningar för smakskola enligt saperemetoden, A5, 20 sidor
  • Mysteriepåse

För beställningar, kontakta Marika Seger på marika.seger@martha.fi eller tfn 010 279 72590 (må–to kl. 9–12).

 

 
Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.Lyssna på Marthapodden och avsnittet Våga smaka!, där projektkoordinator Ann-Louise pratar om barn och smak och hur man uppmuntrar barnen att våga smaka på nya livsmedel.


Följ oss!

21.12.2017 10:52

Julhelgen är på intågande och i vanlig ordning vill jag tipsa om lite recept.

JULBORDET

Av kålrätterna på julbordet vill jag rekommendera grönkålssallad med äpple och halloumi och rostad rödkålEn pepparkaksparfait med lingon och kolasås blir en bra avslutning på julmiddagen och passar bra att göra på förhand.

GLÖGGMYS

Ifall ni vill ha mera variation på jultårtorna i år, så finns recept på en variant med blåbär och en salt med laxröra. Ni hittar också två olika glögg, en med fläder och en med blåbär. Både glögg och jultårtor är enkla som går att laga tillsammans med både stora som små.

MELLANDAGSMAT

Har du kvar gravad eller rökt fisk från julbordet? Då kan en mellandagspizza sitta fint. Rester av riskgrynsgröt kan också stekas till risgrynsplättar. Pyttipanna på rosoll och kokt potatis eller en matig sallad med bland annat skinka, kål och frukt är också bra exempel på att använda resterna.

UTFLYKT

För en del familjer kan julen också innebära jullov och det finns kanske mera tid för att exempelvis gå ut på en liten utflykt eller förhoppningsvis få åka pulka. Då kan det sitta bra med lite utflyktsmat att ta med. T.ex. mellanmålskex, smoothie, varm kakao och smörgåsar med fiskfyllning kan vara bra som mellanmål. Soppor kan tas med i termosar, exempelvis en minestrone- eller linssoppa kan värma fint under en dag utomhus.

Härmed vill jag önska er alla en riktigt skön och avkopplande jul samt ett gott nytt år!

/Sofia

 


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 044 402 6884
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset