Martha 120

År 2019 firar Marthaförbundet och Marttaliitto gemensamt 120-års jubileum. Vi firar in året tillsammans med en stor marthakväll i januari, och firandet fortsätter under året ute i hela Marthafinland. Vi uppmärksammar vårt gemensamma arbete för att dela vardagskunskap, om det kan du läsa mer i vår gemensamma jubileumstidningen.

Årets första nummer av tidskriften Martha och Marttalehti år 2019 gjordes som en gemensamt och tvåspråkigt jubileumsutgåva. Klicka här för att läsa tidningen!

Kampanjen Sockor åt mamma värmer många fötter

Under hela jubileumsåret pågår kampanjen Sockor åt mamma. Kampanjen uppmuntrar marthor att sticka sockor för förstagångsmammor och adoptivföräldrar, och mängder sockor har redan stickats och skänkts till tacksamma mödrar runt om i landet. Många marthor har använt sig av jubileumsmönstret, framtaget i en tävling arrangerad av Marttaliitto och Novita.

Stickmönster

Världens största marthakväll

Jubileumårets inleddes med en extra festlig kväll. Marthor i hela Finland samlades för att skåla för den 120-åriga rörelsen, och på många orter valde finsk- och svenskspråkiga föreningar att fira tillsammans. Stämningar från kvällen finns på sociala medier under taggarna #världensstörstamarthakväll, #maailmansuurinmarttailta, #martha120 och #martat120.

Recept på marthatårtan

#allvärldensmarthor

Under jubileumsåret lyfter vi allt det goda martharörelsen gör, och uppmuntrar nya medlemmar att ansluta till gemenskapen. Fyra marthor deltog i kampanjen #allvärldensmarthor och berättade varför verksamheten är viktig för dem. Så här sade åbolandmarthan Mikaela Vesterlund-Laine, medlem i Marthaförbundets styrelse.

För mig är det viktigt att ge av min tid till andra, att möta olika slags människor och att dela med mig av marthornas tips och råd för en fungerande vardag.

Ägg årets temaråvara

Ägg är – precis som marthaverksamheten – mångsidigt! Under jubileumsåret lyfter vi ägget inom hushållsrådgivningen och kurs- och projektverksamheten. Alla marthadistrikt har fått en uppsättning av broschyren Yllätysmuna/Överraskningsägg, där vi berättar mer om höns, ägg och delar med oss av smakliga recept för vardag och fest.

Läs Yllätysmuna / Överraskningsägg

Gemensamt vårmöte och århundradets marthafest i Helsingfors

I april håller Marthaförbundet och Marttaliitto ett gemensamt vårmöte. Kvällsfesten arrangeras av Helsingfors svenska Marthaförening, och underhållning i hög klass utlovas, med bland andra Mark Levengood. 

Jubileumsgudstjänst och knytkalasdagen

I september firar vi stort. Den 8 september är det jubileumsgudstjänst i Åbo domkyrka, och samma dag uppmuntrar vi marthor i hela landet att mötas upp för knytkalas. 

Marthatorget

Den 14 september är det dags för Marthatorget, en storsatsning på Senatstorget i Helsingfors.

Läs allt om Marthatorget

Jubileumsprodukter

Duka fram med marthabrickan eller dra på dig martha t-skjortan. Eller varför inte slurpa kaffe ur en marthakopp. Vi har tagit fram ett urval specialprodukter särskilt för jubileumsåret.

Till marthashopen

Visste du att?

120 år av vardagskunskap

Martharörelsen grundades år 1899, till en början under namnet Bildning i hemmet. Marttaliitto och Marthaförbundet verkade till en början som en tvåspråkig organisation. År 1924 skiljdes organisationerna åt, men fortfarande i dag är samarbetet tätt inom olika projekt och kampanjer. Och inte minst under jubileumsåret. Läs mer om vår historia och hur en blev två.

Save the dates

31.1Världens största marthakväll
27.4Jubileumsårets vårmöte, Helsingfors
8.9Jubileumsgudstjänst, Åbo, Nationella knytkalasdagen (kan också placeras vid lämplig tidpunkt, t.ex. höstfest)
14.9Marthatorget, Senatstorget, Helsingfors
11.10Internationella äggdagen
6.12Vi äter tillsammans, marthor uppmuntras att besöka äldreboenden för gemensamma måltider
2019Handarbetsjippo Sockor åt mamma

Hurra, hurra, hurra!

Hur firar ni?

Dela gärna festligheter inom distriktet, föreningen eller kretsen under året med taggen #martha120. Texter och fotografier med anledning av jubileet kan även sändas till tidskriften Marthas redaktion, marthabladet@martha.fi, för publicering under året.

Frågor om jubileumsåret? Hör av dig!