Kantarellpaj

Artikel

Töm skafferiet på mjöl och gryn och frysen på höstens skörd, och gör en paj. 

Pajbotten:
3 dl vetemjöl
1 dl speltmjöl
150 g smör, kallt
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 liter kantareller
2 msk smör
1 dl finklippt persilja
1 liten purjolök i ringar
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl riven stark ost
Salt och nymalen svartpeppar

Mät upp mjöl i en skål och lägg i smöret. Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller i matberedaren. Häll i vattnet och knåda snabbt till en smidig deg. Tryck ut degen i formen, gärna en form med löstagbar kant på cirka 26 cm diameter. Ställ in i kylen och låt vila i cirka 20 minuter. Stek svampen i torr panna tills vätskan försvinner. Tillsätt sedan en smörklick och purjolöken i den heta pannan. Fräs i 5–7 minuter. Smaka av med svartpeppar och persilja. Vispa ihop äggstanningen och salta. Häll ut fyllningen och äggstanningen samt överst riven ost i pajskalet och baka pajen i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.