Fiskflätor i saffranssås

Artikel

Ingredienser

  • 800 g laxfilé
  • 500 g gösfilé
  • saften av 1 citron
  • salt, vitpeppar, timjan
  • 1 dl vittvin

Saffranssås

  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl fiskbuljong
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 1 msk mjöl
  • citron, salt och peppar

Anvisningar

Skär fisken i smala skinnfria längder. Fäst ändorna av 2 laxlängder och 1 göslängd i varandra med en tandpetare. Fläta längderna till en fiskfläta, fäst också andra ändan med en tandpetare. Lägg flätorna i en ugnsform, krydda med citronsaft, salt, vitpeppar och timjan. Häll lite vittvin i bottnet på formen. Täck med aluminiumfolie. Grädda i 200 graders ugn 20-30 minuter. Ös flätorna med vittvin från formen när halva tiden gått. Saffranssåsen: Blanda buljongen med saffran. Fräs löken i smöret i en kastrull tills den blir mjuk utan att ta färg. Häll på saffransbuljongen. Koka upp och låt sjuda ett par min. Blanda i grädde och mjöl och rör ned det i kastrullen. Koka upp och koka tills såsen tjocknat. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Tips: sila buljongen för en slätare konsistens.